RSS 2 Feed

Zacht fruit in de aanbieding

Vandaag waren er zwarte bessen op de markt. Heel grote bessen, veel groter dan in Nederland,  met een doorsnee van wel 1, 1,5 cm. Ik had ze dit jaar nog niet gegeten en ik ben er dol op, daarom heb ik meteen de hele voorraad opgekocht – te weten twee doosjes.

Het zachte fruit was in de aanbieding – 1 doosje € 2,-, drie doosjes  € 5,- – dus ik zocht er een doosje bij.  De vruchten in één doosje hadden wel iets weg van het soort kersen dat wordt geconfijt, alleen glansden ze niet. Ze waren dof.

Desgevraagd schreef de groenteboer de namen van de vruchten voor me op. De doffe heten Amoli, een naam die onschatbaar betekent, maar zo smaakten ze niet.  Toen ik ze thuis proefde bleken het pruimpjes te zijn, piepkleine, een beetje melige pruimpjes. Er zijn rode en gele, weet ik nu. Ik had gele.  Zouden de rode misschien lekkerder zijn?

Uva spina.

Uva spina.

De grote zwarte bessen heten  Uva spina. Een raadselachtige naam, want spina betekent stekel en zwarte bessen hebben helemaal geen stekels. Een beetje zoeken en rondvragen bracht de oplossing:  de mijne zijn een kruising tussen zwarte en kruisbessen, ze hebben de kleur en gladheid van zwarte bessen en de staartjes aan weerszijden van kruisbessen. De smaak wisselt – het zou overdreven zijn om te zeggen ‘van bes tot bes’, maar sommge zijn heel lekker terwijl andere dat minder zijn en een enkele is verbijsterend bitter.

Gepost in Dagelijks leven, Eten en drinken door Admin
Tags: , , , , , ,
No Comments »

Redentore (het eigenlijke feest)

Wat een leuk feest, Redentore! Heel Venetie leek gisteravond onderweg naar een picknick, op de vaporetto en op straat heb ik geen Venetiaan gezien ‘zonder’ eten bij zich. Ook oude en ziekte mensen hebben gepicknickt, zij het thuis. Bezoek voor mijn bovenbuurvrouw van 84 had tenminste een picknickmand bij zich.  Afgaand op de hoeveelheid tassen en zakken met voedsel moet er alom vrolijk zijn gegeten, met overdadig veel lekkers.

En na de picknick op naar het vuurwerk, maar waar kon je dat nou het beste bekijken?

redentore11

Vuurwerk tijdens het Redentorefeest.

‘Niet’ op het Sint Marcoplein, ook al wordt
het op het water voor dat plein afgestoken.
Daar is het veel te vol, te druk. Op
feestavonden als gisteren moet je er
oppassen om er niet onder de voet te
worden gelopen. De speciaal aangelegde
brug van Zattere naar Giudecca was
evenmin een goede plek: daar zag je vrijwel niks. Beter bleek de brug bij de Accademia. Daar sta je relatief hoog, je kunt er behoorlijk ver uitkijken over de stad en het water, en daarmee naar het vuurwerk.

Het was inderdaad een prachtig vuurwerk, een van de mooiste die ik heb gezien. Al vond ik de honderden bootjes die na afloop van het spektakel de stad weer binnenvoeren bijna net zo indrukwekkend als het vuurwerk. De bootjesmensen hadden de beste plaatsen tijdens het festijn gehad: dobberend in het bassin waarachter het vuurwerk werd afgestoken.
Als ik er nog eens bij ben wil ik ook op een boot!

Over het feest op het Lido kan ik niets vertellen, dat heb ik niet gehaald. Er voer geen vaporetto tijdens het vuurwerk en het duurde daarna een hele tijd voordat de vaart weer goed op gang was gekomen. Na afloop van het vuurwerk ben ik naar huis gelopen, net als duizenden andere mensen. De smalle straten waren stampvol, nog voller dan de Kalverstraat in Amsterdam op 5 december om 17.50 uur.
Het was inmiddels ver na twaalven. Alle café’s en restaurants waren dicht en er was niet één straatverkoper meer, vrijwel het enige wat te horen was waren die voetstappen van honderden, duizenden mensen die naar huis liepen.

Gepost in Cultuur, Eten en drinken, Feesten, Geschiedenis door Admin
Tags: , , , ,
No Comments »

Redentore (voorpret)

Op de derde zaterdag en zondag van juli (en vandaag is het die zaterdag) viert Venetië al meer dan 400 jaar een van de grootste feesten die de stad kent.
We vieren namelijk dat de pest hier in 1577 is verdwenen.

De Redentorekerk.

De Redentorekerk.

Op het eiland Giudecca staat de Redentorekerk die Palladio in opdracht van de republiek Venetië  heeft gebouwd om het einde van de pestperiode te markeren, en elk jaar opnieuw wordt speciaal voor dit feest een brug naar die kerk gelegd.
Vroeger was het een brug van boten die daar in
het feestweekend voor anker lagen, de huidige
is aanmerkelijk steviger en aan weerszijden van leuningen zelfs voorzien. Morgen wordt de brug gebruikt voor het religieuze hoogtepunt van het feest, een processie, en daarna wordt ie weer opgedoekt.
Vanavond picknicken alle Venetianen die op de een of andere manier over een boot beschikken, op het water –  in de buurt van die brug. Ik ga ook picknicken, maar – wegens nog geen bootjesconnectie – op een terras. Na de picknick is er vuurwerk, een van de grootste van Italië. En daarna is er feest op het Lido, een feest dat morgenochtend wordt om zes uur besloten met een gratis ontbijt, aangeboden door de stad.

De Venetianen hebben merkbaar zin in het Redentorefeest. De voorraad in de winkels met etenswaren is volledig afgestemd op de picknick van vanavond, er is eigenlijk alleen maar lekkers te koop – van salades tot hapklare brokken.
In het kanaal van Guidecca liggen al alle mogelijke vaartuigen die speciaal voor de picknick zijn  gecharterd, tot en met een baggerschip toe. Ter compensatie van die aardse functie is het uitbundig versierd. Er is vandaag geen boot zonder versiering,  een slinger van vlaggetjes is wel het minste. Gebruikelijker is:  èn kleurige slingers  èn ballonnen èn lampions. En als iemand nog vlaggetjesslingers in huis had, dan kunnen die er nog best bij.
Ook langs de kaden aan weerszijden van de brug hangen slingers met lampionnen, net als bij de aanlegplaatsen van de vaporetti.

Heb ik eigenlijk wel genoeg ingeslagen voor de picknick? Misschien moet ik er nog maar wat bij gaan kopen. Tot later dus, morgen vertel ik wel iets over het feest.

Gepost in Cultuur, Eten en drinken, Feesten, Geschiedenis door Admin
Tags: , , , , , , , ,
No Comments »

Venetiaan worden (2)

cappuccino-300x250-thumbItalianen drinken ’s avonds géén koffie met melk, dat is iets voor toeristen. Bij het ontbijt: alla. Maar later op de dag:  macchiato,  espresso met een heel klein beetje melk. Of macchiatone, da’s espresso met meer melkschuim. Maar ’s avonds na het eten heb ik nog niemand macchiato zien drinken.

Ik wil liever niet meteen herkend worden als een buitenlander, en daarvoor moet ik niet alleen beter Italiaans leren, maar ook mijn gewoontes veranderen.  Dus minder vaak cappuccino en na het avondeten ook geen macchiato, maar caffè.   Dat drink ik dus nu, wanneer ik ’s avonds uit eten ga. En eerlijk gezegd valt me dat reuze mee. Alleen drink ik dat dan wel met suiker. Want caffè zonder suiker, dat vind ik (nog?) niet lekker.

Gepost in Algemeen, Cultuur, Dagelijks leven, Eten en drinken door Admin
Tags: , , , , , , ,
No Comments »

Taal is soms moeilijk

Vandaag las ik in een Venetiaanse krant over een ‘pastore tedesco femmina’ . Tedesco betekent Duits. Ik dacht: hoe komt die Duitse domina nu hier terecht?
Totdat ik verder las. Toen bleek ze drie jaar oud en een goed tehuis te zoeken…duitse-herder-22

Gepost in Algemeen door Admin
Tags: , ,
No Comments »

Venetiaan worden (1)

Hartje zomer is het in Italië geen pretje om in de zon te lopen, daar is het veel te warm voor. Ook al loop je aan de schaduwkant van de straat, je bent toch vaak in de zon. zonnehoed-stroVaker dan me lief is. En dan mijn lichte, Noordeuropese huid lief is. Daarom heb ik deze week  een zonnehoed gekocht, eentje met een brede rand.
Pas nadat ik de hoed was gaan dragen drong tot me door dat ik  nu eigenlijk een kleine parasol op mijn hoofd droeg.  Met die hoed had ik mezelf opeens schaduw bezorgd!

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
1 Comment »
WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Inloggen