RSS 2 Feed

Vuilnis in Venetië

Vuilnis  wordt hier dagelijks opgehaald,  ’s morgens tussen half negen en negen uur. Tussen acht uur en half negen mag je je zakje met huisvuil buiten zetten. Veel mensen hangen het aan hun deurknop, dan hoeft de vuilnisman of -vrouw zich niet te bukken. Recyclebaar materiaal wordt vier keer per week ingezameld, op twee dagen papier en karton, en op twee andere dagen plastic, glas en metaal. Het ophaalschema heb ik op de voordeur geplakt, al is dat eigenlijk overbodig, want die dagen variëren niet.

Zwerfvuil zie je niet zo vaak. Vandaar dat het deze week opviel dat er veel rotzooi op straat lag wanneer ik ’s morgens tegen half negen naar de vaporetto liep. Stukke vuilniszakjes,  verspreid vuil, noem maar op.

Meeuw in de stad.

Meeuw in de stad.

Kwajongens, dacht ik. Tot ik vanmorgen buiten
kwam en zag hoe meeuwen ijverig bezig waren de
zakken stuk te prikken, op zoek naar voedsel.
Die regel – geen vuilnis op straat zetten vóór acht
uur – heeft dus zin. Hoe korter de meeuwen op
deze manier hun gang kunnen gaan, hoe beter.

Gepost in Algemeen, Cultuur, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
1 Comment »

Venetiaan worden (7)

Voor wie die Venetiaan wil worden is een imobkaart,  een vastrechtkaart voor het plaatselijk openbaar vervoer eigenlijk onontbeerlijk. Met die kaart ben je veel goedkoper uit op de vaporetto, de waterbus, en in de autobussen op de vastewal in Mestre. Het kost wel wat moeite om een imobkaart te laten maken – je hebt een pasfoto nodig, een legitimatie en imob-3je moet een formulier invullen bij een loket waarbij er bijna altijd nogal wat wachtenden vóór je zijn – en gratis is hij ook niet, maar wie hier werkelijk woont heeft de kosten er gauw uit.
Ik had de imobkaart niet eerder genoemd omdat ik hem al bezat, ik heb hem meteen gekocht toen ik december 2007  in Venetië arriveerde. Die snelle aanschaf heeft me die eerste vijf, zes weken al geld gescheeld.

Je moet wel een tijdje in Venetië willen blijven, wil de aanschaf van een imobkaart de moeite en de kosten lonen. Wie hooguit voor een, twee weken komt is beter af met een toeristenkaart.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , , , , ,
No Comments »

Rozenjam van Armeense monniken

Vandaag naar hetArmeense klooster geweest op het Venetiaanse sanlazzaro_013eiland San Lazzaro degli Armeni. Het  is maar een klein eiland, het klooster (inclusief kloostertuin) beslaat het hele oppervlak.
Voor geïnteresseerden verzorgen de monniken dagelijks rondleidingen door het museum dat in hun klooster is gehuisvest. Je krijgt  dan kunstschatten te zien die je niet direct in een kloostermuseum verwacht.
Zo bezitten ze hier de best geconserveerde mummie van Europa  (en tot verdriet van het Louvre en het British museum peinzen de Armenen er niet over om die aan hen af te staan),  het zwaard van de laatste Armeense koning en een verbijsterend prachtige bibliotheek met een groot aantal incunabelen. Die bibliotheek is zelfs zo bijzonder dat het toch niet meer rijke Venetië de klimaatsbeheersing heeft betaald toen de monniken de kosten niet konden opbrengen.
Bij mijn eerste rondleiding door het museum heb ik een poging gedaan om het Armeense schrift te ontcijferen. Te vergeefs, van de 38 Armeense letters kon ik er niet één lezen. Misschien had ik er het woordenboek bij moeten pakken van de Engelse dichter Byron. Die heeft de laatste periode van zijn leven in dit klooster doorgebracht, werkend aan een Armeens-Engels woordenboek.

sanlazzaro_03Hoe interessant ook, deze keer was ik naar San Lazzaro gekomen voor iets heel anders: ’s zomers maken de monniken jam van de rozen uit hun rozentuin en verkopen die aan hun bezoekers. Ik had die al eens eerder willen kopen, maar te vergeefs: hij was op. Je moet er niet in januari naar vragen, leerde ik toen, maar in de  zomer of het najaar.
September bleek een betere gok, ik ben met drie potjes naar huis gegaan. En nu ik hem gegeten heb weet ik dat het eerder  gelei is dan jam, gemaakt van de blaadjes van de rozen.  Het is de geurigste gelei die ik ooit heb geproefd, verrukkellijk om een dessert mee op te fleuren.

Gepost in Cultuur, Eten en drinken, Geschiedenis door Admin
Tags: , , , , , , ,
No Comments »

Venetiaan worden (6)

identiteitsbewijs1De naam Jonneke is alles behalve Italiaans, de buren breken er bijna hun tong op. Daarom heb ik mijn doopnaam (Johanna) in het Italiaans vertaald en sta hier nu bekend als Giovanna. Maar wie me onder die naam  probeert te vinden in een telefoongids komt bedrogen uit. Daarvoor gebruiken ze in Italië per definitie de naam die op een identiteitsbewijs staat, in mijn geval  Johanna.  Zo heb ik er opeens niet één, maar twee voornamen bijgekregen.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , ,
No Comments »
WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Inloggen