RSS 2 Feed

Huisdieren

perfectpetzzcatdogjpeg
Honden en katten staan in Venetië in hoog aanzien en daar blijft het niet bij, velen hebben er ook een zwak voor honden- en kattenknuffels. Daarom zijn in de pasticceria zelfs pluche huisdieren te koop. Die hebben geen chocolaatjes in hun buik zoals ik eerst veronderstelde, maar een batterijtje: door de energie die dat levert is het net alsof ze ademen.
Ze zijn een hit bij de toeristen. Zo te zien hebben die hierop gewacht: dieren die je niet hoeft uit te laten,  geen eten nodig hebben (behalve af en toe een nieuwe batterij), geen lawaai maken en die niet gaan protesteren, hoe lang je ze ook knuffelt. En door hun ‘ademhaling’ kun je je nog verbeelden dat ze leven ook.
Niet alleen toeristen zijn er trouwens door gefascineerd. Pas stonden zo’n tien agenten net zo lang voor de etalage van de pasticceria tot ze het zeker wisten: ja, ze ademen echt. Zo lang de batterij tenminste niet op is.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
No Comments »

Twijfelachtige allure

Vdog21.jpg

Smaken verschillen, ook in Venetië. Deze week klaagde het Venetiaanse gemeenteraadslid Pietro Bortoluzzi in de pers over het beeld dat Charles Ray voor Punta della Dogana heeft gemaakt, ‘Jongen met kikvors’ .
Hij noemde het ‘van twijfelachtige allure’.
Om de een of andere reden vind ik dat meer een omschrijving voor Staphorst dan voor Venetië.

Gepost in Cultuur, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , , ,
1 Comment »

De Calatrava

calatrava

Ach, wat was Venetië een jaar geleden blij toen er eindelijk een vierde brug was over het Canal Grande, de voornaamste waterweg van de stad. Eindelijk een handige, rechtstreekse verbinding tussen het bus- en het treinstation.
De twee stations liggen weliswaar dichtbij elkaar, maar aan weerszijden van het water. Wie van het ene naar het andere station wilde moest óf de vaporetto nemen, de waterbus, óf een paar fikse bruggen met heel wat treden. Mensen met veel bagage weten wel iets leukers.
Vandaar de nieuwe brug, de Calatrava. Hij is genoemd naar de Spaanse architect die hem heeft ontworpen, Santiago Calatrava.

De brug is inmiddels twaalf maanden open, en dat waren even zovele maanden gedoe. Vandalen mogen calatrava-4agraag hun naam in het bouwsel  kerven (met hoge patroulleringskosten tot gevolg in de hoop verdere vernieling te voorkomen), anderen  verkijken zich op de glazen vloerplaten en struikelen of vallen,
en Venetianen klagen over de maat van de treden.
De Calatrava lóópt niet lekker. Je moet heel bewust letten op het formaat van je stappen, want de verhouding tussen de lengte en hoogte van de traptreden is zacht gezegd opmerkelijk.
Nou is dat vast wel ergens goed voor, je bij elke stap realiseren hoe je je precies beweegt, maar het is eigenaardig wanneer een brug je daartoe dwingt. De klacht is algemener dan grappig is, de eerste Venetiaan die gedachtenloos over de Calatrava kan lopen moet ik nog tegenkomen.
Het is niet eens het ergste bezwaar. Volgens een artikel in Il Gazzettino van vandaag, de plaatselijke krant, is de brug nu officieel onveilig verklaard.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
3 Comments »

Richard Wentworth in Arsenale

biennale-richard-wentworth

In Arsenale hangt, zo lang de Kunstbiennale duurt, de installatie van Richard Wentworth die boven dit stukje is afgebeeld.
Arsenale is een van de twee grote tentoonstellingsterreinen van de Biennale, de andere is Giardini. De hangende boeken (Wentworth noemde het werk False ceiling) zijn dan ook maar een klein onderdeel van wat er nu is te zien. In Arsenale en Giardini is werk geëxposeerd van zo’n 90 kunstenaars uit 77 landen en alsof dat nog niet genoeg is zijn er daarnaast, verspreid over heel Venetië, nog 44 kleinere exposities.

Het is al de 53ste Biennale voor beeldende kunst. Voor veel mensen betekent Biennale in Venetië per definitie de Kunstbiennale, maar er zijn er meer. Er is ook een Biennale voor architectuur, voor dans, film, muziek en eentje voor theater. En geen Biennale zonder activiteiten in Arsenale, of dat nu een tentoonstelling is, een voorstelling of een evenement.
De Kunstbiennale duurt nog tot 22 november. Voor wie behoefte heeft aan meer informatie, zie: http://www.labiennale.org/en/art/index.html

Gepost in Cultuur door Admin
Tags: , , ,
No Comments »

Bellini

In de perzikentijd kun je her en der in Venetië verse Bellini bestellen,  een zomerdrank van prosecco en perzikensap. Voor wie het recept wil:  mix drie delen prosecco met een deel bevroren perzikpuree – liefst van witte perziken – en per glas nog een theelepel gepureerde frambozen,  voor de lichtroze tint.
De longdrink deelt zijn naam met 15de-eeuwse Venetiaanse schilder Giovanni Bellini en dat is niet per ongeluk. De kleur deed Giuseppe Cipriani, de bedenker van het drankje en eigenaar van Harry’s Bar, denken aan die van de kleding van een heilige op een schilderij van Bellini.
Jarenlang was het Cipriani’s zomerspecialiteit, maar inmiddels is er in Venetië geen supermarkt meer waar Bellini niet gebotteld te koop is. Gelukkig maar, want ik ben er dol op.

De buitenkant van Harry's Bar; boven: Cipriani bezig met Bellini.

De buitenkant van Harry's Bar; boven: Cipriani (een nazaat van de bedenker van Bellini) bezig met de beroemde cocktail.

Ik ben het één keer met vrienden in Harry’s Bar gaan drinken, en zelden heeft een bezoek aan een etablissement me zo teleurgesteld. Ik had
me erop verheugd – het is beroemd geworden door klanten als Hemingway en Toscanini – en zo’n Venetiaans drankje drinken op die plek,
dat moest wel iets bijzonders wezen. Volgens
de website van Harry’s Bar behandelen ze elke klant ‘like royalty’,  maar het koninklijkste aan ons bezoek vonden wij de prijzen die we er betaalden. Toen we niet van zins bleken meer
te bestellen dan één Bellini per persoon werden we snel naar buiten gewerkt.
Sindsdien maak ik mijn Bellini zelf. Of ik koop hem bij de supermarkt. Misschien word je in Harry’s Bar wel als royalty behandeld wanneer je er meer besteedt dan wij. Voor degenen die dat van plan zijn het adres:  San Marco 1323.

Gepost in Cultuur, Eten en drinken door Admin
Tags: , , ,
1 Comment »
WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Inloggen