florian

Caffè Florian op het San Marcoplein is het oudste koffiehuis van Italië en de gewoonte om op deze plek koffie te drinken is nog ouder: voor Florian stond er een ander koffiehuis. Het heeft trouwens ook niet altijd Florian geheten, bij de opening op 29 december 1720  heette het Caffè alla Venezia trionfante (Koffiehuis van het triomferende Venetië) maar de Venetianen noemden het etablissement al snel naar de eigenaar, Floriano Francesconi.
Oorspronkelijk bestond het uit twee eenvoudig gemeubileerde vertrekken, maar lang duurde dat niet. Elegantie paste beter bij de achttiende eeuw.
En zodra het eenmaal een sjiek café was geworden werd het een centrale ontmoetingsplaats – voor Venetië, maar ook voor niet-Venetianen. Casanova kwam er graag (ongetwijfeld aangetrokken door het feit dat Florian het enige koffiehuis was waar vrouwen welkom waren) en buitenlanders als Goethe, Richard Wagner, Dickens, Proust en, recenter, Hemingway.

In de negentiende eeuw werd Florian nog veel meer dan alleen een beroemd café-restaurant, hier waren de eerste exposities te zien van wat – niet zoveel later – is uitgegroeid tot de Biennale.
In 1893, toen Riccardo Selvatico, de burgemeester van Venetië, er eens zat te dineren bedacht hij dat een internationale kunsttentoonstelling een geweldige manier zou zijn om zijn stad weer wereldwijd beroemd te maken en nog in hetzelfde jaar was in Florian de eerste internationale expositie van hedendaagse kunst te zien, de Esposizione Internazionale d’Arte Contemporanea.
Eigentijdse kunst is sindsdien niet uit Florian weggeweest, er is geen Biennale zonder een speciale tentoonstelling.caffe-florian

En de koffie, waar dit verhaal mee begon? Die is er heerlijk. Niet goedkoop, dat is geen enkele consumptie op of rond het San Marcoplein, maar wel heerlijk.

Tags: , , , , , , , juli 8th, 2009