RSS 2 Feed

Venetiaan worden (5)

Vandaag werd ik op de markt op mijn vingers getikt toen ik om tomaten (sec) vroeg. Er zijn wel een stuk of vier soorten, onderverdeeld in talloze rassen, en je hoort hier de naam van het ras  te gebruiken. Niet alleen bij tomaten, maar bij alle groenten en vruchten. Op de bordjes in de kramen staat de rasnaam er ook altijd bij. Alleen kiwi’s blijven kiwi’s.             tomaten-basilicum-marktstal

Later vertelde  een buurvrouw desgevraagd welk tomatenras je voor welk doel gebruikt:
* wat we in Nederland pomodoro noemen heet in werkelijkheid ‘San Marzano’. Je gebruikt ze voor tomatensaus;
* een heel groot type (heel wat groter dan vleestomaten) heet Cuore di bue. Letterlijk vertaald betekent dat ossenhart, je eet ze als tomatensla;
* kleintjes, zo’n beetje ter grootte van een (soms flinke) druif, heten ‘ciliegino’, kers. Je verwerkt ze in salade caprese.
En wee je gebeente als je geen basilicum bij de tomaat doet, dat móét. Althans: in Venetië en elders in Noord-Italië. Op Sicilië combineren ze tomaat eerder met rozemarijn, mogelijk omdat de tere blaadjes van basilicum niet goed zijn opgewassen tegen de felle Zuiditaliaanse zon.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven, Eten en drinken door Admin
Tags: , , , , , , ,
1 Comment »

Venetiaanse straatnamen

calle-amor-dei-amiciAch, de namen van de straten waar ik doorheen loop! In december 2007 woonde ik een tijdje bij de steeg van de vriendenliefde   (Calle Amor dei Amici), daarna kon ik ’s morgens kiezen tussen de steeg van de nieuwe wereld (Calle Mondo Nuovo) en de steeg van het paradijs (Calle dei Paradiso), en nu woon ik op de binnenplaats van de waarzegster (Corte del Strologo).
Venetië telt meer stegen dan straten, zoveel ruimte is er niet op de eilanden dat er plaats is voor brede straten.

De meeste verbrede straten dateren uit de tijd van Napoleon, en in splinternieuwe boeken heb ik nog boze opmerkingen gelezen over het verlies aan middeleeuwse huizen dat die verbreding heeft gekost.
De makkelijkste manier om de breedte van een calle, een straat te meten vind ik een opgestoken paraplu. Er zijn heel wat calles van één paraplu breed, in andere kunnen twee paraplu’s elkaar passeren mits ze alletwee schuin gehouden worden, maar de meeste calles zijn – schat ik – zo’n drie paraplu’s breed. Er zijn wel calles waar vier of vijf paraplu’s naast elkaar kunnen lopen, maar die zijn in de minderheid.

Gepost in Algemeen, Geschiedenis door Admin
Tags: , , , , ,
No Comments »

Venetiaan worden (4)

De stad is warm in augustus en vol. De warmte komt vooral door de hoge luchtvochtigheid. De temperatuur komt niet vaak boven de 30 graden, maar het is vaak benauwd – afa, noemen ze zulk weer hier. En er zijn verschrikkelijk veel toeristen, overwegend buitenlanders. In juli waren het vooral Italianen.
Maar het vervelendst zijn de muggen. zanzaraHet zijn kleine mugjes, maar ze zijn met zeer velen – ze lijken zich met de dag te vermenigvuldigen – en ze steken venijnig. Tot mijn verbazing steken ze mij ook. Muggen slaan me meestal over, ze nemen liever een hapje van iemand anders. Zo niet de Venetiaanse muggen, die vinden me heerlijk.
Ik begin te begrijpen waarom Venetianen die voor hun inkomen niet zijn aangewezen op het toerisme, liefst in augustus met vakantie gaan.

Vanmorgen ging ik vroeg boodschappen doen, dan is de stad nog niet zo vol. De straten en de winkels zijn nog betrekkelijk leeg. Althans, zo was het in juli. Maar toen ik om 10 uur een brug wilde opgaan, richting huis, kwamen er  aan de andere kant zulke hordes ouders met wandelwagentjes naar boven dat ik me ertussen had moeten wringen. En dat bij een brug van zo’n 7, 8 m breed. Het waren er zoveel dat een Venetiaanse die met haar boodschappenkarretje naast me stond echt moest wachten tot voor haar op de brug ruimte was.  ‘Mamma mia,’ verzuchtte ze hardop.

Weer thuis heb ik mijn koffer gepakt. Ik ga de Venetianen nadoen, ik ga even weg.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
No Comments »

Krekel in de stad

krekel1Vanmiddag hoorde ik een krekel in de tuin. Voor het eerst, en dat terwijl ik hier al sinds eind juni ben. Wanneer ik deze zomer al aan krekels dacht nam ik aan dat er in hartje Venetië niet genoeg tuinen zijn voor krekels. Dat blijkt dus niet waar. Maar veel krekels zijn er niet. Na een minuut of wat werd het getjirp aarzelender en vervolgens hield het op.
Vraag: wat doet één zo’n krekel in de stad?

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , , ,
No Comments »

Venetiaan worden (3)

Op straat is meteen te zien wie in Venetië thuishoort en wie niet.  Toeristen lopen rond met een plattegrond van de stad en – zeker in dit jaargetijde – een flesje water, Venetianen doen geen van beide.
Hoe Venetiaanser het me lukt om me te gedragen, hoe liever het me is. Mijn flesje water en  plattegrond dienen dus thuis te blijven.

Met de plattegrond kost dat geen moeite. Globaal weet ik aardig de weg en mocht ik toch eens verdwalen, dan brengt de vaporetto me wel weer naar een plek die ik herken. De waterbus  is  makkelijk te vinden, in de hele stad verwijzen bordjes naar de dichtst bijzijnde halte.
aqua-panna
Geen water mee is lastiger. Het is warm in augustus en warmte maakt dorstig. Venetianen bestellen naast hun andere consumptie in het café of de pasticceria vaak een glas water. Dikwijls gewoon kraanwater (dat is hier drinkbaar, heel drinkbaar zelfs) en anders mineraalwater, al dan niet met belletjes. Maar om nou altijd iets te bestellen wanneer je eigenlijk alleen maar water wil…
Tot me opvalt dat de echte inwoners in hun stametablissement rustig om een glas water vragen. Alleen water, niks anders. En niemand achter de tab die ervan opkijkt.
Ook dat flesje water hoeft dus voortaan niet meer mee.

Gepost in Dagelijks leven, Eten en drinken door Admin
Tags: , , , , , , ,
No Comments »
WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Inloggen