RSS 2 Feed

Biennale onderzeeër

subtiziano-2

In het Canal Grande, de belangrijkste waterweg van Venetië, drijft een onderzeeër – een vrolijke, veelkleurige onderzeeër die speciaal voor de Biennale is gemaakt door de Rus Ponomarev.

De onderzeeër in het Canal Grande; boven: Ponomarev begeleidt de onderzeeër naar de plaats die het kunstwerk is toegewezen.

De onderzeeër in het Canal Grande; boven: Ponomarev begeleidt de onderzeeër naar de plaats die het kunstwerk is toegewezen.

Hij noemde het vaartuig Sub Tiziano, naar de Venetiaanse schilder Titiaan.
Alexander Ponomarev is gefascineerd door de combinatie kunst en water, bij vrijwel alle projecten die hij maakte speelt water een grote rol.
De huidige Biennale is
ook niet de eerste tentoonstelling waarvoor hij een onderzeeër maakte. Zijn allereerste
onderwaterproject, geïnspireerd door het werk van Leonardo da Vinci, was in 1996 te zien in de Barents Zee.

Gepost in Cultuur door Admin
Tags: , , , ,
No Comments »

De Bruiloft van Kana in de Biennale

cana-venice600

Het mooiste wat ik tot nu toe tijdens de Biennale heb gezien is Le Nozze di Cana, De Bruiloft van Kana, gezien door de ogen van Peter Greenaway en de 16de-eeuwse Venetiaanse schilder Paolo Veronese.
Op het eiland San Giorgio Maggiore (te bereiken met lijn 2 vanaf San Zaccharia) werkte Veronese van 1562-1563 aan een reusachtig schilderij voor de achterwand van de kloostereetzaal die Palladio daar voor de Benediktijnen heeft gebouwd. Het doek neemt de hele muur in beslag en daardoor werkt het als een trompe-d’oeil, het lijkt net alsof je de bruiloft bijwoont die Veronese heeft geschilderd.
canaDoor het uitzonderlijk grote formaat van het schilderij en dat speciale effect werd het al snel beroemd in heel Italië, volgens Cosimo de Medici was deze Bruiloft van Kana  op zichzelf al voldoende reden voor een bezoek aan La Serenissima, de Republiek.

In 1797, toen Venetië door Napoleon was bezet, is het van de muur gehaald, in stukken gesneden en naar Parijs vervoerd, waar de stukken opnieuw aan elkaar zijn gezet en tentoongesteld in het Louvre. Daar hangt het nog steeds.

De Cini stichting die San Giorgio tegenwoordig beheert heeft de refter in oude glorie laten restaureren, maar daarbij hoort ook De Bruiloft van Kana. De eetzaal was zonder dat doek nu eenmaal niet compleet, zo staat de toren die Veronese heeft afgebeeld op het eiland waar het schilderij voor is gemaakt.
Maar het Louvre stond het schilderij niet af. Uiteindelijk is er – onder meer met behulp van digitale technieken – een natuurgetrouwe kopie gemaakt die niet te onderscheiden is van het origineel. De grootste kopie die ooit op die manier tot stand is gekomen. Op 11 september 2007, precies 210 jaar nadat Napoleon het liet weghalen, is Veroneses Bruiloft voor de tweede keer onthuld in Venetië.

greenaway_le_nozze_di_cana230En net zoals Peter Greenaway in 2006 zijn eigen interpretatie heeft gemaakt van Rembrandts Nachtwacht heeft hij dat nu gedaan met De Bruiloft van Kana. Hij heeft dialogen geschreven voor de 126 figuren die Veronese heeft afgebeeld – maar net zo min als op het schilderij het Joodse dorp Kana is te zien in de jaren 31-33 n. Chr. spelen de gesprekken in die tijd.

Veronese heeft het wonder (water dat in wijn verandert) verplaatst naar het Venetië uit de 16de eeuw. Daar spelen ook de dialogen. Het is geen Joodse bruiloft in het dorp Kana van 31/33, maar een bruiloft van vooraanstaande Venetianen in 1562-1563.
Ook de details in de dialogen zijn 16de-eeuws. Zo laat Greenaway een van de aanwezigen praten over de vork, die Veronese op het schilderij heeft afgebeeld – tot verbazing van de omstanders: ‘Alsof een mes en een lepel niet voldoende zijn’.

Nog te zien tot 13 september 2009; gesloten van 3-23 augustus;
www.theweddingatcana.it

Gepost in Cultuur, Eten en drinken, Feesten, Geschiedenis door Admin
Tags: , , , , , ,
No Comments »

Geheimtip voor treinreizigers

ferrovia-venezia

Wie in Venetie per trein aankomt of vertrekt moet bij het station nog een fikse barrière nemen: trappen, aan de buitenkant. Nu, in het hoogseizoen, kun je op die trappen met je bagage zelden rechtdoorlopen. Toeristen mogen zich er graag met hun hele hebben en houwen op installeren om het Canal Grande eens goed in zich op te nemen of om rustig te bedenken wat ze verder zullen doen.

Daarom een geheimtip. Die trappen hoef je niet te nemen, er is een andere manier. Iets voorbij het eerste perron, aan de zijkant van het station, is ook een uitgang. Daar loop je via een lichtglooiende straat naar beneden, richting vaporetti. Voor wie vóór het station staat is het de eerste straat rechts, pal naast het station.
In Venetie wordt het treinstation trouwens vaker aangeduid als ferrovia, ijzeren weg dan als station. Overal in de stad staan bordjes met de tekst ferrovia en een pijl, wie die volgt komt vanzelf bij het station. Ook bij de haltes van de vaporetti, de waterbussen staan bordjes met de tekst ferrovia. Het is maar dat u het weet, misschien voorkomt dat vergeefs gezoek naar het station.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: , ,
No Comments »

Venice connected

Een handige nieuwe website voor mensen
dievenice_connected van plan zijn Venetië te bezoeken is
http://veniceconnected.com/
Anders dan bij de toeristenwebsite hellovenezia die al eerder in dit blog is genoemd  heb je hier de keuze uit de talen Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans, wel zo makkelijk voor buitenlandse bezoekers die tevoren kaartjes willen bestellen voor de vaporetti, de waterbussen, de Biennale, musea en/of kerken.
Wie de moeite neemt al vóór aankomst een één- of meerdaagsabonnement voor de vaporetti te bestellen is goedkoper uit dan wie dat pas na aankomst koopt.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: ,
No Comments »

Belastingboten

 guardia-finanza

Vorig jaar lag bij het eiland Giudecca één grote motorboot van de Guardia di Finanza, de belastingdienst, nu liggen er zes, zeven op een rij.
Intrigerend. Zouden er werkelijk wel eens zes bataljons controleurs  en inspecteurs tegelijk op uittrekken om de boeken gaan te controleren in een stad zonder grote industrie, met nog geen 300.000 inwoners en die helemaal niet meer zo rijk en welvarend is als ze ten tijde van de Republiek is geweest?

Gepost in Dagelijks leven door Admin
Tags: , ,
No Comments »

Tapwijn

vino-sDe wijn die Italianen dagelijks bij de maaltijd drinken is zelden duur en hij is lekkerder dan goedkope wijn in Nederland, ik vermoed door de zeer verschillende transportkosten voor beide landen. Italië is een wijnland en wijn voor dagelijks gebruik wordt niet van ver gehaald.

Net als de Venetianen koop ik die wijn vaak bij een vino sfuso, een bedrijf met grote vaten wijn die ze per liter verkopen. Er zijn tal van dergelijke wijnwinkels in Venetië, op nog geen vijf minuten
lopen afstand van mijn huis weet ik er al twee.vino-sfuso

Het is gebruikelijk dat je een lege waterfles meeneemt naar de vino sfuso, die tappen ze daar dan vol met de wijn van je keuze. Vaak omvat het assortiment zo’n tien, twaalf soorten, de duurste die ik er wel eens heb gekocht kostte zo’n € 3,00 per liter.

Gepost in Dagelijks leven, Eten en drinken door Admin
Tags: , , ,
1 Comment »

Andere landen…

dottore
Blaasontsteking. Dus naar een dokter, want dat is nu eenmaal geen kwaaltje wat uit zichzelf overgaat.

Ik had alvast een flesje urine meegenomen, mijn Nederlandse huisarts vraagt daar altijd om, maar de Italiaan was er totaal niet geïnteresseerd.
Hij onderzocht me en schreef daarna medicijnen voor. Het flesje is achtergebleven in de prullenmand van de wachtkamer,

Gepost in Dagelijks leven door Admin
Tags: ,
No Comments »

Aardig

waterdelivery-venmice

Het was een graad of 28 toen ik ze op de brug zag aankomen, de mannen met fusten en kratten voor het café waar ik in de schaduw zat op het terras.
De bevoorradingsboot lag waarschijnlijk vlakbij de brug. Daarna moet het vervoer verder op handkracht gebeuren: een kar volladen met de bestelde voorraad, die behoedzaam een brug opduwen, daarna al even behoedzaam naar beneden en de flessen en fusten uiteindelijk neerzetten in het magazijn van het etablissement waarvoor ze zijn bestemd.
Het meisje van de bediening had de mannen ook gezien en omdat meer café’s in de buurt zijn riep ze op vragende toon: ‘Open doen?’
‘Graag,’ riep er eentje terug. ‘Fijn, dankjewel, aardig van je.’

Gepost in Dagelijks leven door Admin
Tags: ,
No Comments »

Luie Italianen

venezia-elettricisti-s

‘Italianen zijn lui,’  is in Noord-Europa nogal eens te horen. Na een jaar in Venetië ben ik daar niet meer zo zeker van.
Zeker, vrijwel elke maand is er wel een staking bij het openbaar vervoer – zo niet een hele dag, dan toch wel een paar uur. En om nou te zeggen dat ze de enige stakers zijn: neuh.
Ook is reageren op email bij bedrijven ongebruikelijk, zelfs wanneer het antwoord gewoon paraat blijkt te zijn wanneer je vervolgens maar eens opbelt.

Maar kleine zelfstandigen werken hard. Op de hoek van de straat zit een pizzeria annex restaurant dat deze week zomaar een dag dicht was. De reden? De bestrating was er voor werkzaamheden opengebroken, het zou binnen een geweldige stofboel zijn geworden wanneer ze gewoon waren opengegaan. Niet echt iets om je gasten op te trakteren. ‘Leuk voor de kinderen, pappa een hele dag thuis,’ zei ik de volgende dag tegen een van de twee broers die samen het etablissement runnen.
‘Ja, één dag per jaar,’ antwoordde hij. Dat is niet helemaal waar, met Kerst zijn ze ook een dag dicht. Maar verder? Nooit.

Voor de maskermaakster in de straat geldt hetzelfde. Lange dagen, niet zelden van ’s morgens een uur of negen tot ’s avonds een uur of elf. Wanneer de winkel open is kan ze zich niet voldoende concentreren om nieuwe ontwerpen te maken, dat moet dus ’s avonds gebeuren. Vaak  ’s avonds laat.

muratori-venezia-aMaar dezer dagen ben ik het meest onder de indruk van de bouwvakkers en de restaurateurs. Het is op het ogenblik warm in Italië, een graad of zes warmer dan normaal, via radio en televisie word je er dan ook geregeld aan herinnerd dat je genoeg moet drinken. Niettemin wordt in de straat nu een appartement verbouwd en afgaand op de timmergeluiden is de werkdag geen greintje korter dan anders.
En vanmorgen stond ik even te kijken hoe de restauratie van een huis bij Ca’Rezzonico vordert. Een jonge vrouw is daar al maanden mee bezig, in opdracht van de eigenaar herstelt ze de buitenkant in oude glorie – vensterbank na vensterbank, dorpel na dorpel, muur na muur. Ook vandaag was ze aan het werk, staande op een ladder, in de volle zon.

Gepost in Algemeen, Dagelijks leven door Admin
Tags: ,
2 Comments »

Drinkwater

pozzo_b

Venetiaans leidingwater is drinkbaar. Zeer drinkbaar zelfs, ik vind het lekkerder dan – bijvoorbeeld – Rotterdams water. En iedereen kan er gratis aan komen, ook wanneer er geen kraan in de buurt is. Ten tijde van de Republiek zijn overal in Venetië waterputten neergezet, deels door particulieren, andere voor openbaar gebruik. Want, zo vond het bestuur van La Serenissima, iedereen moet gratis over drinkwater kunnen beschikken.

Ontwerp voor een waterput.

Ontwerp voor een waterput.

Die eeuwenoude, decoratieve putten staan nog steeds in de stad, al zijn de meeste niet meer in gebruik. Ze zijn afgesloten met een deksel, dus ongelukken zullen er niet gauw mee gebeuren.
En die oude regel, dat iedereen gratis drinkwater ter beschikking moet hebben, geldt nog steeds. Een aantal van de putten is nu aangesloten op de waterleiding en er is een kraan aan gemaakt. Wanneer het zo uitkomt maken de Venetianen maken graag gebruik van de openbare tappunten, de burgemeester is daar ook vóór. Die heeft de bevolking onlangs zelfs opgeroepen om kraanwater te gebruiken in plaats van flessenwater. Dat scheelt per slot heel veel plastic afval.

Gepost in Dagelijks leven, Eten en drinken, Geschiedenis door Admin
Tags: ,
No Comments »
WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Inloggen