LA-COLONNA-IMG_8174_2Het zal in 2010 zijn geweest, mijn kennismaking met ‘La Colonna’ in Cannaregio. Ik was meegenomen door Rosie, een Zwitserse die net als ik een kamer had in een appartement dichtbij Fondamente Nuove. Rosie was in Venetië voor Italiaans les en ’s avonds at ze in een restaurant in de buurt. Zo had ze La Colonna leren kennen. Het etablissement was Rosie bevallen, zelfs zo goed dat ze meteen stamgast was geworden. ‘De mensen zijn er zo aardig,’ zei ze en na ons gezamenlijke bezoek kon ik dat alleen maar beamen.

Maar hóé aardig de mensen van la Colonna zijn leerde ik pas bij een volgend bezoek aan Venetië. Die winterdag was ik door dichte mist met uren vertraging op vliegveld Marco Polo gearriveerd, het was al avond toen ik bij Fondamenta Nuove van de boot stapte. Op mijn logeeradres bleek niemand thuis. Op zóveel vertraging had mijn gastvrouw niet gerekend, ze had meer afspraken. Dus op naar La Colonna. Iedereen begroeten, warm worden, eten – maar het werd later en later, zelfs laat voor een italiaans restaurant. En taal noch teken van mijn gastvrouw. Ik wist ook geen handig alternatief. ’s Avonds na negenen onaangekondigde bezoeken afleggen behoort bepaald niet tot de Venetiaanse gewoonten.

Gelukkig was Antonio, de eigenaar van La Colonna, niet van zins me op straat te zetten ook al wilde hij inmiddels wel naar huis. Hij bedacht een oplossing: de kok zou met mij in het restaurant blijven totdat ik mijn gasthuis in kon. Kan het aardiger?

Sindsdien zijn we vrienden. Een bezoek aan Venetië zonder minstens één bezoek aan La Colonna  is niet meer denkbaar.

La Colonna, Campiello del Pestrin, Cannaregio 5329, 3012 Venetië
’s woensdags gesloten.

januari 7th, 2016